Tinc un cadell «rebel» a casa!!!

“Hola Montse Lloret. Tenim a casa un bichon maltès d’uns 7 mesos d’edat. Encara continua fent les seves necessitats a casa, lògicament ha mossegat algunes coses des que va arribar a casa i el passeig amb ell és difícil perquè no deixa de tibar la corretja. Tot i això el que a nosaltres ens preocupa més són els seus lladrucs, de fet he rebut alguna queixa dels veïns que diuen que no deixa de bordar quan està sol a casa. Què es podria fer al respecte?”

Tenir un cadell a casa, sovint, representa un esforç constant tant per l’atenció que necessita com saber com educar-lo correctament. I és precisament per aquesta raó que cada cop és més freqüent realitzar un “curs de cadells”, ja que d’aquest mode, el propietari té molta més informació sobre les etapes del cadell, com comunicar-se amb ell i com educar-lo correctament.

Que un gos als set mesos segueixi fent les seves necessitats a casa no és correcte, ja que és als sis mesos quan, després d’un període d’aprenentatge i consolidació, aconsegueixen solucionar aquesta conducta. En el vostre cas, s’hauria de veure què falla, potser les rutines que teniu no són les més adequades, potser el vostre gos té un problema d’ansietat afegit, o inclús un problema fisiològic que l’impedeix realitzar la conducta correctament.

El cadell i les seves destruccions… efectivament els cadells passen per una etapa en que necessiten explorar tot allò que els envolta, i ho exploren amb tots els sentits, amb la vista, amb el tacte, l’oïda, l’olfacte i el gust, i és aquí on entren les seves perilloses dentetes que esmicolen qualsevol cosa per esbrinar el gust, l’olfacte i la textura. És una fase completament natural i necessària, així que l’hem de poder gestionar oferint-li coses que pot explorar i salvaguardant les nostres pertinences tant com puguem. Tot i així, hi ha altres factors que podrien provocar una conducta destructiva, com l’avorriment o l’ansietat, i en aquest cas seria bo poder determinar la raó i aplicar les solucions adequades.

En quant al passeig, que el gos tibi de la corretja és, malauradament, molt freqüent. Les raons d’això poden ser la curiositat i excitació pròpia d’un cadell i, sobretot, l’educació. La situació ideal és que el gos, mentre estigui lligat, vagi al costat del propietari tranquil·lament, sempre i quan li proporcionem freqüents oportunitats d’anar deslligat, per poder córrer, jugar, relacionar-se amb el seu entorn, explorar i divertir-se; per arribar a aquesta situació tan ideal és necessari, però, passar per un procés d’aprenentatge, tant pel gos com pel propietari.

En aquest procés es vigilen les rutines, l’estimulació que rep el gos, la comunicació entre el gos i el propietari; l’empatia i la capacitat d’entendre que, en un moment determinat, tibarà perquè encara està aprenent; com juguem i interactuem amb el nostre gos quan estem a fora, etc. Tot això, fa que el nostre estimat pelut vagi encantat al nostre costat.

Les raons del perquè un gos borda són molt diverses, i de fet és molt normal que un gos bordi, ja que és una eina comunicativa molt útil. En el vostre cas, si el gos només borda quan marxeu de casa, s’hauria de confirmar amb vídeo la seva conducta. Potser el gos veu per la finestra un altre gos i s’hi vol comunicar, potser algun veí l’increpa i té por, o potser tingui algun problema d’ansietat que el faci bordar, com una conducta compulsiva o ansietat per separació. Òbviament, totes les raons esmentades tenen unes estratègies completament úniques per tal d’obtenir la màxima efectivitat, i per tant, és important estar segur de quin és el motiu que fa bordar al gos.

Una ansietat per separació es mostra amb un conjunt de conductes implicades, com és el lladruc excessiu, les destruccions i les miccions i defecacions, entre d’altres. Curiosament, vosaltres m’heu esmentat totes aquestes tres conductes; tot i així, és important confirmar tota la informació per poder tractar-la correctament.

És important que fem una valoració de tota la situació i de totes les conductes, i que establim la millor de les estratègies per ajudar al vostre pelut. D’aquest mode no només aconseguirem solucionar aquells problemes que podeu tenir, sinó que el vostre cadell creixerà i es desenvoluparà sà, fort i equilibrat, i tindreu un vincle molt més sòlid per la resta de la vostra vida.