Com habituar a un gos a l’arribada d’un bebè (abans del naixement)

El naixement d’un fill és un dels esdeveniments més meravellosos de la vida, és l’arribada d’un nou membre i molt vulnerable al que estimes i protegeixes abans de coneixe’l. Conviure amb animals, però, pot representar una preocupació lògica per part dels pares ja que tots sentim noticies i rumors sobre un gos que va atacar al bebè de la casa o un altre que el va desfigurar. I doncs, què podem fer per poder minimitzar els riscos i procurar una convivència pacífica?

Abans de tot necessitem valorar si el nostre gos ja ha mostrat algun tipus de conducta agressiva o fòbica cap a nadons, si és aquest el cas ens hauríem de posar en mans d’un etòleg per poder valorar i tractar el problema abans de que el nen arribi a casa. En realitat, aquests tipus de problemes s’han de tractar quan es detecten, estem o no esperant un fill.

Si el gos no ha mostrat mai cap problema amb nens, podem iniciar un procediment per ajudar-lo a habituar-se als canvis que experimentarà la seva vida. Aquesta habituació afecta als sentits del gos (vista, tacte, olfacte i oïda), la seva percepció ha de ser plena ja durant l’embaràs i amb l’entrada dels primers canvis, com és la decoració de l’habitació del nostre fill. El gos ha de tenir accés a explorar el bressol, el canviador, el balancí, sense forçar cap situació, sense castigar ni obligar, amb complerta naturalitat, així com també s’ha de poder relacionar amb el cotxet, habituant-lo al moviment de les rodes, al passeig i al plegat i desplegat.

Un dels sentits més importants és l’olfacte, i per tant també començarem a habituar al nostre gos a la colònia que farà servir el nostre fillet, una bona idea és utilitzar-la nosaltres mentre tenim una actitud calmada amb ell. Només hauríem de tenir en compte que si la colònia conté alcohol, els primers moments podríem ser ofensius pel gos, i per tant esperarem uns minuts entre aplicar-nos la colònia i interactuar amb el gos. L’olfacte també afecta als productes d’higiene del bebè, com la crema hidratant, i al sabó que fem servir per la robeta.

Els canvis auditius també es poden treballar, molt probablement el nostre gos mai hagi estat exposat al plor d’un nadó i els podria espantar o alterar. Existeixen gravacions que podem utilitzar, sempre amb una actitud calmada i positiva, per acostumar al gos a aquest nou so.

Si prèviament no ho hem fet, ara és un bon moment per poder jugar amb el nostre gos a obeir algunes ordres, fixeu-vos que dic JUGAR!, ha de ser una activitat agradable, lúdica i satisfactòria, on el podem ensenyar a deixar algun objecte, a estar quiet o a seure, totes aquestes ordres ens seran molt útils quan agafi algun joguet del nadó o quan sigui important per nosaltres que no entri en alguna estança.

A mida que el part es vagi aproximant, el nostre gos ha de començar a veure aquelles noves rutines amb les que haurà de conviure, com canviar els bolquers, donar el pit o sostenir-lo en braços. Podem utilitzar un nino, sempre amb l’actitud calmada que abans ens referíem i, gradualment, fent menys cas al nostre gos. No fer-li cas no vol dir ignorar-lo o menysprear-lo, només que ell pot veure la situació sense exigir atenció ni sense que representi un problema per a ell.

Poc a poc, les rutines del gos hauran d’anar canviant ajustant-se a les que tindrà quan arribi el nadó, és a dir, que si és la mare la que realitza els passejos rutinaris amb el gos, aquesta figura s’haurà de substituir gradualment per algú altre, com un bon veí, un amic o un passejador. Les atencions cap al gos també s’hauran d’anar limitant a moments puntuals del dia i amb actituds calmades, ja que quan hàgim de tenir cura constant del nostre fill el nostre gos no s’ha de sentir desplaçat com a conseqüència del nostre petit.

Seguint tots aquests consells l’ajudarem a portar el moment del naixement i els primers moments de l’arribada del nadó de la millor manera minimitzant l’estrès propi del canvi. Hem de continuar treballant durant les fases posteriors amb altres consells que trobareu a la següent publicació Com habituar a un gos a l’arribada d’un bebè (naixement i arribada del nadó).

Altres lectures que et poden interessar:

Els nens i els gossos https://montselloret.com/els-nens-i-els-gossos