Com pot afectar el confinament pel COVID-19 als nostres gats i gossos?

La situació de confinament a la qual estem sotmesos degut al COVID-19 ha representat un gran sotrac, per un cantó molts veiem perillar el nivell d’ingressos i la feina i per altra, veiem com la nostra llibertat de moviments ha estat reduïda, no podem visitar a amics i familiars i estem tot el dia a casa nostra, o bé sols o bé amb la nostra família. Molts vivim aquesta situació amb preocupació i angoixa, però com afecta aquesta situació als nostres gossos i gats?

Pels nostres gossos i gats, d’entrada, la situació també és estressant, ja que l’estat emocional de la família l’absorbeix directament el nostre pelut, y a més tampoc sap ni entén les raons d’aquesta preocupació. Per altra banda, hi ha més contacte familiar, i per aquells que teniu nens petits a casa, els riscos de manipular-lo de mode inapropiat es multipliquen i, per tant, el risc creix.

A més, tot i que podem sortir al carrer per mantenir els passejos del nostre gos, no podem deixar-lo sense corretja a cap pipican o correcan perquè estan tancats, i per tant les relacions naturals amb altres gossos s’han vist dràsticament disminuïdes. Si això sembla poc, ara tampoc, en els seus curts passejos, poden trobar-se amb altres gossos amb corretja, perquè les persones que els porten han de mantenir les distàncies i limitar el contacte. Així que la seva vida social també s’ha vist  dràsticament alterada i les oportunitats de fer exercici molt disminuïdes, amb la conseqüent disminució de l’alliberament de dopamina, serotonina i endorfines i, per tant, un increment de l’apatia, la irritabilitat, l’insomni i la manca de benestar.

Què podem fer, doncs, per minimitzar aquests efectes en els nostres gats i gossos? El primer de tot es conservar la calma, la por i l’estrès tenen un índex de contagi molt superior al COVID-19, i els seus efectes poden ser fatals.

Per altra banda, conserveu les rutines habituals, els tres passejos habituals i deixeu-lo que olori tranquil·lament mentre camineu, i amb una longitud de corretja tan llarg com es pugui.

A casa, si teniu nens petits, manteniu-los ocupats per tal de disminuir la interacció directa amb el nostre gat o gos, afavoriu que puguin estar sols i tranquils, sempre inclosos en el nucli familiar. Recordeu no deixar mai als nens sols amb el nostre gos o gat i procureu tenir una zona de seguretat per si el pelut vol anar a refugiar-se sense el perill de ser molestat.

Fomenteu el joc, la exploració i l’olfacte. Podeu crear habilitats, o convertir casa vostra en un agility improvisat convertint la tauleta de centre en un túnel, també podeu incentivar l’olfacte al jardí de casa o utilitzant alguna estora olfactiva (que els més traçuts podeu fer sense haver-la de comprar), els nens poden col·laborar en aquestes activitats sempre que puguin estar tranquils. Òbviament, i com sempre repeteixo, no es aconsellable utilitzar la pilota, el frisbie o el punt làser amb el gossos i gats.

Totes aquestes indicacions són a mode generals, però si teniu qualsevol dubte per adaptar-les a la vostra situació personal, contacteu amb un etòleg que us pugui ajudar.

I quan tot passi… encara no sabem quan, però el que sí que sabem es que passarà, molts dels nostres gossos i gats desenvoluparan una ansietat per separació, ja que hauran estat amb nosaltres vint-i-quatre hores al dia durant força temps i no podran entendre perquè de cop i volta els tornem a deixar sols. Per evitar tot això s’hauran de seguir unes pautes prèviament a la tornada a la normalitat, però això ja mereix un altre post 😉

Altres lectures que et poden interessar: