Cop de calor

No fa gaire que hem inaugurat l’estiu i ja he vist una noticia sobre un gos mort dins del cotxe a ple Sol, i és que, tot i la conscienciació que es fa cada anys per mirar d’alleugerir el problema, el cop de calor continua sent el principal motiu de mort i urgència veterinària durant aquesta època.

Les víctimes més freqüents d’un cop de calor són els nostres gossos, normalment per no donar suficient importància a les conseqüències o creure que el seu gos ho aguanta tot. Certament, les conseqüències d’un cop de calor són tan importants (inflamació de les vies respiratòries, dany cerebral o mort) que cal establir mesures per evitar-ho i vigilar els símptomes que ens podrien fer alertar.

El mode d’evitar un cop de calor és força senzill, només cal fer servir el sentit comú. Per tant, no deixarem al gos dins del cotxe (ni per cinc minuts encara que el cotxe estigui a l’ombra) i no el farem viatjar en cotxes poc ventilats, traslladarem els passejos llargs a les hores més fresques, li assegurarem prou aigua fresca i l’hidratarem externament; també és molt recomanable, si sortim de vacances o excursió, buscar les dades del veterinari més proper abans de sortir de casa.

Vigilar els símptomes com la dificultat de mantenir-se en peu, expressió facial ansiosa i de desorientació, panteixos excessius, genives i llengua vermelles, vòmits, freqüència cardíaca per sobre de 120 puls/min o temperatura rectal per sobre de 39ºC haurien de fer de allunyéssim el gos de la font de calor, mullar-li (però no amb gel o aigua gelada) la cara, les potes, el pit i la panxa, fer-lo beure sense insistir i procurant que no begui en excés i portar-lo immediatament al veterinari, inclús si veiem que ja està millor.

Tot i que tots els gossos són susceptibles de patir un cop de calor, tindrem una cura especial amb el gossos de morro xato, per exemple els buldogs, gossos ancians, malalts o obesos, gossos amb problemes respiratoris o cardíacs i gossos que en el passat han patit un cop de calor, ja que són molt més propensos a patir un altre.

Hem de gaudir de l’estiu i les vacances amb seny, procurant el millor per tots els membres de la nostra família.