El coronavirus i les nostres mascotes

Fa unes setmanes que les noticies no paren de parlar sobre una nova malaltia: El coronavirus. De moment ja portem, a dia d’avui, més de 30.000 persones infectades, més de 600 víctimes mortals i més de 1500  persones donades d’alta després d’haver-se recuperat de la infecció.

Amb tot això la Xina està en estat de pànic i, tot i que no se sap quin és l’animal que podria haver començat a transmetre aquesta varietat de coronavirus als humans (s’ha parlat d’una serp o d’un ratpenat), les mascotes ja han començat a pagar els plats trencats, ja que s’ha incrementat de mode alarmant l’abandonament i el sacrifici, inclús llençant-los per les finestres. I la preocupació ha arribat al nostre país amb nombroses consultes sobre el coronavirus en els gats i gossos.

Certament hi ha altres tipus de coronavirus que afecten als gats i als gossos, amb un alt risc de contagi però sempre de gat a gat o de gos a gos. En el cas dels gossos existeix la variant de coronavirus que afecta al sistema respiratori, més conegut con a “tos de les gosseres”, i la variant que afecta al sistema gàstric, que provoca diarrea, vòmits, pèrdua de gana i apatia; i el gat, en canvi, es veu afectat pel FECV, un coronavirus que afecta al tracte digestiu, es transmet per via oro-fecal i que pot desenvolupar una FiPV (peritonitis infecciosa felina). Tots aquests coronavirus, però ja estan previstos en les vacunes anuals, i si a més guardem una bona higiene rentant-nos les mans i mantenint les àrees dels nostres animals netes, és difícil que els nostres animals puguin ser contagiats.

El coronavirus de Wuhan, o 2019-nCov, pertany a la mateixa família que el SARS (Síndrome Respiratori Agut Greu) i que el MERS (Síndrome Respiratori d’Orient Mitjà), afecta a les vies respiratòries, sobretot pulmons, provocant símptomes semblant a una pneumònia doble i inclús la mort, i es transmet per via respiratòria. Aquests virus, el SARS, el MERS i el 2019-nCov tenen la capacitat de mutar per adaptar-se a diferents animals, i per tant amb capacitat per contagiar a diferents especies, es una malaltia zoonòtica, tot i que encara no se sap si els gossos es poden contagiar. Així que, per seguretat, tots aquells animals que han tingut contacte amb una persona infectada haurien que guardar una quarantena.

També hem de pensar que les víctimes mortals que tenim fins ara, eren persones amb altres problemes de salut, respiratoris o cardiovasculars; la mortalitat del 2019-nCov està en un 2,2%, molt inferior al SARS (10%) o al MERS (35%) i també inferior al de la grip a Espanya (5,7% a la temporada 2017-2018).

Així doncs, sembla improbable que el nostre gat o gos ens pugui transmetre el coronavirus, és clar que heu de tenir precaucions, com per exemple evitar viatjar a la Xina en una bona temporada, però per tota la resta podeu estar tranquils.

Altres lectures que et poden interessar: