El meu gat ho grata tot

“Hola Montse Lloret. Fa un mes que hem adoptat al nostre gat Mitjons; quan va arribar a casa tot era una alegria, feia temps que no teníem cap gat a casa i ho trobàvem a faltar. El cas és que al cap de molt poc va començar a gratar els mobles, el sofà, les cadires, etc. I el problema va a més. Algunes persones ens han recomanat que li traiem les urpes, però tampoc ens sembla la solució més adequada. No sabem què podem fer, ens pots ajudar?”

El gratat dels gats és un dels motius de consulta més freqüents, i tot i que sembli que el nostre mixu grata deliberadament el moble perquè és el que més ens agrada, en realitat graten amb diferents finalitats: de marcatge territorial, d’estirament muscular, de manteniment de les urpes i per obtenció d’atenció.

És evident que cada una d’aquestes finalitats necessita unes pautes diferents per corregir la conducta, ja que la motivació també és diferent. Per exemple, un gat que grata cercant l’atenció del propietari hauria de compartir moment, amb jocs, activitats i estones de descans, amb la persona; mentre que un gat que rasca per mantenir les urpes en bones condicions hauria de tenir a l’abast algun objecte que pogués gratar i saber que allà sí que ho pot fer. És per això que sempre diem que per tractar una conducta necessitem conèixer la motivació que la provoca.

Les primeres actuacions però, haurien de passar per eliminar qualsevol tipus de càstig, millorar l’enriquiment ambiental i dificultar l’accés a les zones que el gat acostuma a gratar.

És important tenir en compte l’actitud de les persones que viuen amb el gat i la qualitat de l’ambient. Com ja sabeu, els gats són animals terriblement sensibles a l’estrès, això fa que, encara que no utilitzem càstigs, podem haver altres estímuls que estressin al gat, com per exemple crits, jocs bruscs o corredisses.

Amputar les urpes al teu gat (oniquectomía), definitivament, no és una solució acceptable; a part de ser una pràctica prohibida a l’estat espanyol, supeditaries al Mitjons a patir unes conseqüències, de desagradables a molt doloroses, per la resta de la seva vida, minvant considerablement el seu grau de benestar.

Altres lectures que et poden interessar: