El teu gos és empàtic?

No hi ha cap dubte que la nostra societat evoluciona, no fa pas tant no ens haguéssim plantejat aquesta pregunta, fa molt poc molts asseguraven que els gossos (ni els altres animals no humans) tenien sentiments. A hores d’ara ja tenim clar que tenen sentiments, però són empàtics?

Tot i que no existeix una definició clara sobre l’empatia, ens referim a la capacitat de posar-se en el lloc dels altres, de contagiar-se emocionalment modificant la conducta i imitant inconscientment reaccions vinculades amb les emocions. Existeix dos tipus d’empatia, l’empatia cognitiva es refereix a la capacitat d’entendre el punt de vista, opinió o estat mental d’un altre individu, i l’empatia afectiva que al·ludeix a la part emocional sent la capacitat de sentir les emocions de l’altre. L’empatia és una habilitat social, una eina que, juntament amb conceptes com l’assertivitat o la resiliència, ens ajuda a viure en grup i a desenvolupar vincles afectius amb els altres.

Tot i que el contagi emocional s’ha demostrat en diverses especies, els gossos són excepcionals, ja que expressen empatia inclús cap a altres especies, com és el cas dels humans. Ja fa temps que, a nivell científic, sabem que l’estat d’ansietat dels propietaris és contagiós pel seu gos, que el plor d’un bebè incrementa els nivells de cortisol en els gossos, del mateix mode que en les persones, i que el badall és tan contagiós entre persones com entre persones i gossos. Altrament, els gossos poden mostrar actituds reconfortants cap a un humà a punt de plorar.

Un estudi recent indica que els gossos poden discriminar entre diferents expressions facials humanes d’un millor mode que altres animals, molt probablement com a resultat de la domesticació i la integració dels gossos al sistema social humà . Així doncs, les investigacions realitzades fins al dia d’avui afirmen que els gossos poden reconèixer i reaccionar als canvis d’estat dels humans.

La conclusió científica és que, efectivament, els gossos tenen una elevada capacitat d’experimentar i mostrar empatia, però com ens afecta això a nosaltres? De fet ens afecta en molts aspectes. D’entrada, els gossos tenen la capacitat de mostrar empatia, però cap a individus del mateix grup en el que es senten integrats, per tant, només podrem observar la empatia del nostre gos si forma realment part de la nostra família i ell ho sent així.

Això dona peu a parlar del vincle. En aquest article no podrem abastar tot allò que el vincle es mereix, tot i això sí que podem fer alguns apunts al respecte.

Per un cantó, el vincle i l’empatia fan que l’actitud de l’humà influeixi directament en les emocions i conductes del gos, això s’ha de tenir en compte sempre, però especialment en aquells moments conflictius o en els que el nostre gos necessita la nostra ajuda. En el moment en que el gos es sent segur amb el seu grup l’ansietat disminueix dràsticament, i igualment a la inversa, així utilitzar segons quins càstigs només contribueixen a destruir el vincle i la seguretat del gos amb l’humà. No seria el primer cop que quan començo a ajudar a una família, el primer que els dic és que es calmin, i justament és el que sol tenir un resultat més ràpid.

Per altra banda, com ja sabeu, els gossos solen ser els primers millors amics de l’infant. En el gos el nen troba comprensió i suport, i aprèn conceptes tan importants com el respecte. És precisament el vincle i l’empatia el que fa que aquesta relació pugui arribar a ser una de les més màgiques de la nostra vida.

L’empatia és el que fa que et puguis comunicar completament amb el teu gos, d’un mode fluid i sense paraules, només amb una mirada. Arribar a aquest nivell és senyal de que el nostre vincle és fort, sòlid.

No dubteu pas que el vostre gos pugui mostrar empatia, treballeu i cuideu el vincle per que us la mostri.

Altres lectures que et poden interessar:

La Dominància i el gos emperador https://montselloret.com/dominancia-gos-emperador

Els collars elèctrics https://montselloret.com/els-collars-electrics

Els nens i els gossos https://montselloret.com/els-nens-i-els-gossos

La culpabilitat en gossos https://montselloret.com/la-culpabilitat-en-gossos

Quan estar sol és un drama https://montselloret.com/estar-sol-drama

Com el castigo? https://montselloret.com/com-el-castigo