Els gats i les capses de cartró

Jo aprofito totes les capses de cartró que arriben a casa, de fet, quan entren veig en els ulls del Seth una fabulosa cara de sorpresa i alegria.

No és estrany veure als nostres gats ficats en bosses de paper o capses de cartró, però per què ho fan?

Per entendre la raó d’aquesta conducta hem de pensar en el Fèlix Líbica, l’antecessor del gat comú europeu. Aquest gat havia d’amagar-se als forats que podia trobar entre les roques per escapolir-se de qualsevol depredador i protegir-se del tòrrid desert en el que vivia.

Avui en dia, un gat que viu a casa, potser no necessita aquests tipus de refugis, ja que viu amb nosaltres i molt probablement no entrarà cap àliga ni cap lleó per menjar-se’l, però tot i així conserva aquest sentit d’amagatall, un amagatall que durant un període molt llarg va ser molt efectiu per a la supervivència de l’espècie.

Les capses pels gats són tan important que es recomana que sempre tinguin algunes a l’abast escampades per l’habitatge, en llocs que no siguin de pas i que puguin representar un tranquil i segur amagatall davant de qualsevol ensurt, com la persecució de nens o de gossos o la visita d’algun desconegut a qui el nostre gat prefereixi no saludar.

Potser algun cop heu vist al vostre gat fent festes amb la capsa, es capaç de llençar-se dins amb un triple salt mortal, rebotar en el fons de la capsa per sortir disparat cap a l’altra punta de l’habitació per tornar a entrar, en aquests moments no sembla estar necessitant refugi, oi? La capsa també representa una font d’enriquiment ambiental pel nostre gat, és una cosa nova que ha d’investigar i a més li permet mostrar algunes conductes de joc.

En el mercat hi ha infinitat de capses que fan aquest servei, des de gratadors, poc o molt sofisticats, a elegants (i també caríssims) mobles que també poden fer aquesta funció. El que ens dona la capsa de cartró és que, en molts casos, és gratis, i les podem anar canviant a mida que es van espatllant; a més, la capsa de cartró ens permet jugar amb la nostra imaginació, convertint-la en un acollidor refugi o una divertida sala de jocs, amb forats on el gat pot ficar la mà i treure pilotes o altres objectes.

Així doncs, quan a partir d’ara vegis una capsa de cartró, planteja’t si la pots customitzar i donar una alegria al teu mixu.

Altres lectures que et poden interessar: