Els gossos, els gats i les festes de Nadal

Les festes de Nadal, les celebracions i reunions familiars que passen en unperíode de dues setmanetes en el que la casa s’omple de rialles, nadales iregals. Però cóm viuen els nostres gats i gossos aquests dies?

És un període que pot ser molt estressant per a ells, penseu que, d’entrada, la rutina s’altera, els nens tenen vacances i els horaris no són els mateixos, a més, tanta gent a casa pot ser realment esgotador, per molta alegria que hi hagi.

Què podem fer per alleugerir l’estrès dels nostres peluts durant aquests dies? Si rebeu gent a casa heu de pensar en passejar el vostre gos abans de que vinguin els convidats, feu un bon passeig, aquestes reunions s’allarguen i no sabeu quan li podreu tornar a oferir un passeig amb cara i ulls. Un cop arribin els convidats els gossos i els gats poden estar amb vosaltres, sempre i quan tinguin una possibilitat de “fuga”, és a dir, que puguin refugiar-se en algun lloc si es posen nerviosos. Si ja d’entrada el vostre pelut no vol estar amb vosaltres (això és més típic dels gats), no l’obligueu, permeteu que estigui tranquil en una altra estança.

Vigileu als nens! (i als que es comporten com a nens també) ja m’heu sentit dir que no podem deixar als nens amb els nostres gats i gossos sense supervisió, penseu que en aquestes reunions ens trobem amb altres familiars i amics als que, potser, no veiem tan freqüentment com ens agradaria, i la il·lusió de veure’ls i posar-nos al dia explicant-nos la nostra vida pot fer que deixem de supervisar al nostre fill encara que estiguem en la mateixa estança, fent aquest escenari potencialment perillós per que passin accidents i disgustos.

Per altra banda aviseu als vostres convidats sobre la tendència a donar menjar al vostre gat i gos: les patates fregides, les olives, trossos de pollastre o gall d’indi, pa amb salsa, croquetes, gambes, torrons, neules… tot plegat pot fer que acabeu al veterinari d’urgències, o, com a mínim, veien com el vostre pelut s’engreixa per moments.

Durant les nadales i el xivarri de després de dinar o sopar, si veieu que el vostre gat o gos s’està posant nerviós, podeu sortir a fer un passeig amb el gos i quan torneu els podeu portar a una altra habitació on puguin estar més tranquils. En aquesta habitació podeu utilitzar essència d’espígol, feromones apaivagants i música. Mireu de tenir una reunió tranquil·la, sense grans aldarulls, ni música alta ni petards.

Quan els convidats, finalment, marxin, sortiu un altre cop amb el vostre gos, feu un passeig tan llarg com pugueu…. i relaxeu-vos tots plegats. L’endemà, si podeu, aneu d’excursió amb el vostre gos, a la muntanya o a la platja, a algun lloc on pugui ensumar, córrer i descobrir; estigueu tranquils a casa amb el vostre gat i prepareu-li algun enriquiment ambiental. De ben segur que us ho agrairan!

Altres lectures que et poden interessar: