Forats al jardí!

Molts cops m’han preguntat com evitar que els gossos facin forats al jardí, i es que aquest es un dels problemes més freqüents en famílies que conviuen amb gossos i disposen d’un jardí, però, abans de plantejar-nos com solucionar un problema, hauríem de pensar en la causa, ja que només si sabem què es el que causa la conducta podrem arribar a una solució efectiva.

Efectivament hi ha un munt de possibles causes. Un gos pot fer forats al jardí per proveir-se d’un lloc fresc on descansar, per evitar l’avorriment, per explorar (p. ex. les arrels que hi ha sota terra), per preparar el niu, per amagar menjar o joguets, etc; i a més fer forats és una conducta normal autorrecompensada que forma part del desenvolupament en gossos joves.

Un cop tenim en compte les possibles causes hem d’analitzar el grau d’enriquiment ambiental del nostre gos. No es el primer cop que veig que famílies que disposen d’un jardí disminueixen substancialment les sortides dels seus gossos, o directament no els treuen a passejar; això fa que el gos s’avorreixi, s’estressi del propi avorriment i miri de combatre aquest avorriment fent forats. Òbviament, si es aquest el cas, el primer que hem de fer es millorar les rutines, passejos i estimulació social i ambiental del nostre gos.

Si veiem que el nostre gos amaga menjar o joguines sota terra, normalment sempre ho solen fer als mateixos llocs, així que la solució pot passar per impedir l’accés a aquests llocs. En el cas de preparar-se el niu o cercar un lloc fresc per descansar, li haurem de proveir un lloc alternatiu per descansar o per preparar l’arribada dels cadells (en el cas que sigui una gossa prenyada, és clar).

Finalment, si es tracta d’un gos jove amb rutines i estimulació ambiental i social suficients, molt possiblement es tracti d’una conducta necessària que entra dintre del desenvolupament del gos, en aquest cas ens sortirà més a compte destinar una part del jardí a que pugui rascar lliurament. Hem de tenir en compte que hi ha moltes races de gossos que han estat seleccionades històricament per les seves habilitats de caçar sota terra, porten milers d’anys fent-ho i ara no els hi podem dir que al jardí no ho poden fer.

Si veieu, en cap de les solucions que us proposo entra el càstig, i es que també abans de castigar hem de tenir en compte quines solucions podem tenir al nostre abast i d’aquesta manera no cal arribar a fer ús d’un càstig que no sols no evita el problema sinó que el pot agreujar.

Si no sabem amb seguretat quina pot ser la causa de per què el nostre gos fa forats a terra podeu sol·licitar l’ajuda d’un etòleg, que a més d’indicar-vos les causes, us assessorarà sobre l’estratègia a seguir i us farà un seguiment.

Altres lectures que et poden interessar: