Gossos i gats a l’hivern, Quin fred!

Encara es molt habitual sentir, en època d’hivern, que els gats i els gossos no tenen fred, que poden viure al carrer tot l’any per que el seu pelatge els protegeix. Però què hi ha de cert en tot això?

Certament, no tots els animals tenen el seu pelatge preparat per a les baixes temperatures, no és el mateix un Malamute d’Alaska que un York Shire, i tampoc és el mateix un Malamute nascut a Finlàndia que el que viu a Canet de Mar.

En quant als gats, hem de tenir en compte que no porten gaire bé passar fred degut als seu orígens. Com recordareu, els gats domèstics amb els que convivim actualment provenen del felis silvestris libica, una espècie felina que vivia al desert. Tot i així, no és el mateix un Sphynx que un gat Siberià, i de la mateixa manera que en els gossos, tampoc és el mateix un gat Siberià nascut a les estepes ruses que el que viu a Sant Celoni, i és que, encara que siguin de la mateixa raça, no s’han habituat a viure a les mateixes temperatures i el seu cos no ha desenvolupat les mateixes estratègies per fer front a les baixes temperatures.

A més de la raça, també hem de tenir en compte el tipus de pelatge, el greix corporal, la seva edat, salut i condició física.

Tenint en compte tot això, un gos jove i saludable d’una raça semblant a un pastor alemany podria estar a l’exterior, amb risc poc probable, fins a 4ºC si l’ambient no és humit; i en gossos de mida més petita el risc començaria a temperatures inferiors a 7ºC. Es considera perillós si el gos està a temperatures inferiors a -4ºC, i crític a partir d’entre -6ºC, en el cas dels gossos petits com els Xiuaues, i -12ºC. I en el cas dels gats, aquells que considerem més apropiats per viure en àmbits més freds, no gaudeixen d’estar passejant a temperatures properes als 0ºC.

Fins ara estem parlant d’animals joves i saludables, i ja podeu imaginar què passa amb aquells altres que son cadells o més vellets i/o amb certes patologies com l’artritis, diabetis o cardiopaties.

I doncs, què podem fer per millorar el seu benestar?

  • Podem oferir-li un llit d’hivern amb mantes i situar-lo a prop del radiador, a més ens hauríem d’assegurar que casa nostra té una temperatura agradable quan no hi som. En el cas dels gats, podem situar el seu llitet sobre un seient o un prestatge si no disposem de sol radiant.
  • Els podem posar un jersei, sobretot a aquelles races més propenses a tenir fred, con els gossos i gats de pèl curt o gats sense pèl, com els llebrers, els bodeguers, els xiuaues, o els gats europeus o Sphynx.
  • En el cas del gossos, mirem de situar els passejos en les hores més càlides del dia, i evitar les més fredes, i durant el passeig promourem que jugui i corri, preferentment amb un altre gos. En el cas dels gats, el fred els fa dormir i per tant mirarem d’estimular la seva ment i la seva forma física cada dia, durant un màxim de 30 minuts, afavorint el seu instint depredador.
  • Vigilaren els coixinets de les potes si els gossos surten per llocs on pugui haver gel o sal.

No cal dir que no és recomanable deixar al nostre gat o gos tot el dia, o pitjor, tota la nit, a la intempèrie a l’hivern. I, sobretot, el millor consell és que feu servir el sentit comú, si vosaltres teniu fred i necessiteu caliu, molt probablement el vostre gos o gat també tingui fred i també necessiti caliu.

Lectures que et poden interessar: