Els incívics ho tindran més difícil

Totes les iniciatives portades a cap per part de diversos ajuntaments per tal de corregir la mala conducta d’alguns propietaris que no recullen les femtes del seu gos, han fracassat. Està clar que no som tots els propietaris, sinó uns quants, però el percentatge d’incívics és lo suficientment elevat com per que tots ens sentim força incòmodes caminant pel carrer havent de sortejar excrement per excrement.

Al novembre del 2014 l’ajuntament de Xàtiva va realitzar una prova pilot que consistia en identificar cada una de les femtes mitjançant una prova d’ADN. El resultat va ser positiu, tant que estimen que han pogut reduir un 80% la quantitat de femtes en els seus carrers.

Els resultats positius de la iniciativa realitzada a Xàtiva ha fet que uns quants ajuntaments catalans ja estiguin preparant la seva pròpia implementació d’aquest mateix sistema, com Parets del Vallès (Vallès Occidental), Sitges (Garraf), Tarragona, Tordera (Maresme) o Salt (Gironès). Aquest sistema consisteix en canviar les ordenances municipals incloent la realització obligada d’una prova de sang a cada un dels gossos, amb la posterior identificació amb una placa, per realitzar una base de dades que serveixi per a una futura comparació amb l’excrement recollit al carrer.

Quan el propietari incívic sigui enxampat, haurà de fer front no només a la pertinent sanció si no que, també, hauran de pagar la prova d’ADN realitzada, entre 250 i 300€; tot i que alguns ajuntaments podrien fer pagar només la prova d’ADN. Aquest sistema també podrà controlar millor que els gossos estiguin censats a l’Ajuntament, gràcies a la placa identificaria, i, a més també pot ser una eina a utilitzar en casos d’abandonament de gossos.

Es important que seguim les normes per tal de conservar el nostre benestar, seguretat i convivència; malauradament una societat com la nostra només aprèn a seguir les normes en el moment en que ens toquen la butxaca.