Les vacances i les agressions de gossos a nens

Les vacances són aquells períodes d’infinita felicitat per a un nen, sense l’obligació d’anar a l’escola cada dia, corrent i jugant des de després d’esmorzar fins que es fa de nit. Les experiències viscudes durant les vacances són tan importants que les recordem en edat adulta amb malenconia.

Durant les vacances, també, s’incrementen els atacs dels gossos a nens, tant als de la família com desconeguts. Aquests atacs solen dirigir-se a nens (mascles) de més de tres anys, i freqüentment les mossegades de diversa gravetat van a la cara, braços i cames. Però, com és que el nostre gos, el nostre estimat amic, actua d’un mode tan agressiu amb el nostre fill?

Com hem dit abans, els nens no van a escola i per tant la seva presència a casa és molt més intensa, a més tots sabem que els nens no paren quiets, sobretot si tenen l’oportunitat de jugar amb germans o amics, corren, salten, criden, juguen a pilota. Aquesta activitat tan accelerada pot representar una font d’estrès pel nostre gos que no pot gestionar correctament i pot perdre els papers, també el gos pot interpretar alguna acció perillosa per a ell i intentar defensar-se, efectivament són moltes les causes del per què el nostre gos pot atacar al nostre fill o al seu amic que ha vingut a jugar a casa.

Què podem fer per evitar l’atac del nostre gos? La supervisió per part dels adults és el primer pas imprescindible, de fet, la majoria d’atacs s’han produït mentre els adults no estaven o estaven distrets.

A més, abans de que un gos ataqui, emet una sèrie de senyals que alerten de l’atac imminent. En la majoria d’atacs els adult afirmen que el gos ha atacat de sobte i sense cap senyal prèvia; en realitat, tot i que la impulsivitat en gossos existeix, en la majoria dels casos els propietaris no han sabut llegir les senyals correctament.

Per tant, un adult que estigui supervisant correctament els nens i el gos hauria de reconèixer diverses conductes per part dels nens que poden representar un risc, hauria de reconèixer també les senyals que emet el gos avisant d’un possible atac, i finalment hauria de baixar la tensió i separar als nens del gos, no castigant al gos sinó posant-lo fora de perill.

No oblidem que ensenyar al nostre fill a tenir una interacció adequada amb el nostre gos, amb acostaments correctes i ensenyant-lo també a llegir les senyals, també és important per evitar l’agressió. Cada cop les escoles són més sensibles en incloure formació al respecte.

Les vacances, en definitiva, són aquelles temporades en que tota la família, i això inclou als nostres gossos, hauria de gaudir i recordar amb un somriure, desitjant que arribin les properes.

Altres lectures que et poden interessar: