La Lira, la lladre de coixins

“Hola Montse Lloret, el nostre veterinari ens ha recomanat que et truquéssim, la Lira només fa que agafar coses, com coixins, tovalloles o sabatilles i ens ronca quan li intentem treure! Més d’un cop hem tingut por de que ens pugui fer mal”

La Lira és una preciosa gossa d’atura de 2 anys. Després de rebre el missatge dels seus propietaris, vam realitzar una entrevista per poder analitzar la situació i durant aquesta entrevista es va observar que els propietaris i la Lira jugaven a perseguir-se, un joc que sempre guanyava la Lira; i també es van detectar dos problemes més: una sensibilitat molt elevada als moviments bruscs per part dels seus propietaris, com aixecar-se per atendre el telèfon, amb una actitud amenaçadora; i una reacció molt nerviosa cada cop que sonava el timbre de la porta.

Realment, els propietaris tenien problemes per poder conviure còmodament amb la Lira, havien d’estar amagant constantment qualsevol cosa susceptible de ser agafada, s’enfadaven molt sovint amb ella i havien d’enginyar malabars cada cop que rebien una visita. A més, també es va observar un sentiment de por de la propietària cap a la Lira, ja que no es veia amb cor de tenir una relació cordial i temia ser atacada.

La teràpia va començar amb la reactivitat al timbre i als moviments bruscs, amb una dessensibilització i unes pautes de conducta cada cop que sonava el timbre de la porta. Mentre, es preparava a la Lira a poder ser tractada per agafar objectes. Hem de tenir en compte que la Lira havia estat castigada sistemàticament per agafar coses que no eren seves, i per tant al principi no estava disposada a fer-ho en públic per por a ser castigada de nou.

Al cap de poques setmanes la reactivitat als moviments bruscs ja havia desaparegut i la conducta quan sonava el timbre de la porta ja estava pràcticament controlada.

La Lira es una gossa tremendament afectuosa i molt unida al nucli de la família, es jove i necessita realitzar tasques en grup amb la seva família. Així que es va procedir a un canvi en les pautes del joc amb els propietaris, molt més tranquil·les, intel·ligents i amb normes.

Poques setmanes després d’iniciar la conducta i sense cap mena de càstig, la Lira va començar a mostrar la conducta d’agafar coses, tímidament a l’inici, però ja era l’hora de poder abordar el problema utilitzant les noves pautes de joc entre la Lira i els seus propietaris.

Tot i que va estar un temps en que continuava “robant” algun objecte dels propietaris, la indiferència per part d’ells va fer que aquesta conducta anés desapareixent poc a poc, donant pas a les noves pautes de joc, una nova manera d’interactuar.

Setmanes mes tard el cas ja està completament solucionat, hem obtingut moltes coses, sobretot la tranquil·litat de la Lira que veu cobertes totes les seves necessitats de interacció amb la família, sense necessitar agafar coses que no son seves, i la tranquil·litat dels propietaris, que han adquirit un nivell de confiança i empatia cap a la Lira molt més fort que abans.

Durant les últimes sessions, els propietaris també van observar que la conducta de la Lira havia millorat considerablement en tots els aspectes, inclús aquells que no s’havien tractat perquè no es consideraven un problema. I es que, una teràpia de modificació de conducta afecta a tots els àmbits de la vida millorant la convivència de tota la família.