La música amansa a les feres

Hi ha una dita molt antiga que diu que la música amansa les feres, i de fet no ens estranya que diversos establiments comercials utilitzin la música com a eina de marketing. La música, en aquests casos, no només forma part de la imatge de la marca, sinó que ens fa entrar en un estat emotiu concret per tal que les nostres conductes concordin amb els objectius de l’empresa.

Efectivament la música altera les emocions, activa diferents estructures del cervell entre els que es troba el sistema límbic, l’amígdala, el còrtex cingulat anterior i l’hipocampus, col·laboradors en el procés i gestió de les emocions; la música que ens és agradable fa que alliberem dopamina, una neurohormona alliberada per l’hipotàlam que es relaciona amb el plaer, tot i que també participa en altres processos com l’aprenentatge, la conducta, el son o l’atenció; també pot alterar els nivells plasmàtics de cortisol, els nivells de norepinefrina, epinefrina, serotonina, l’adrenocorticotropina (ACTH), etc. Conseqüentment, la música regula les hormones relacionades amb l’estrès, enforteix la memòria i l’aprenentatge, afecta a la velocitat de les ones cerebrals i recrea records.

Per això, ja fa temps que la música és considerada una potent eina pel tractament de persones amb problemes d’estrès, depressió, esquizofrènia, afàsia, autisme o dany cerebral.

L’estudi dels efectes de la música en les emocions de diferents animals tampoc és recent, ja fa més d’una dècada que aquest tema va picar a la porta de la ciència buscant respostes, i des de llavors s’han fet molts experiments amb gossos, gats, porcs, cavalls, dofins…, demostrant que els efectes de la música en cada un dels animals estudiats no són tan diferents als humans, en cadascun dels àmbits estudiats com refugis i protectores, clíniques veterinàries, granges de porcs o curses de cavalls.

La conclusió de tots aquests estudis és que, comparant diferents estímuls auditius com la música clàssica, el heavy metal, música pop o una conversa entre persones, la música clàssica és la que presenta més beneficis afavorint conductes tranquil·les i disminuint el lladruc i conductes agressives. Contrariament, el heavy metal contribueix a estressar més la situació.

En conseqüència, la música també és una gran eina que ajuda als nostres peluts en situacions d’estrès o angoixa. Però si diem que la música clàssica és el millor estímul auditiu per eliminar l’estrès dels nostres gossos i gats seriem molt injustos, el tema no és tan fàcil. Per un cantó, tots sabem que la diversitat emotiva de la música clàssica és impressionant, ens pot relaxar, però també ens pot entristir o estressar depenent de l’obra. L’important no és que sigui música clàssica, sinó relaxant, és a dir que només una part de música clàssica és vàlida i, a més, podem afegir altres gèneres com el rock suau i el reggae.

Com escollim el tipus de música més apropiat? Aquí haurem de dedicar un esforç en seleccionar totes aquelles obres que puguin ajudar al nostre gat o gos. Hem de tenir en compte diversos factors: ritmes lents, melodies agradables i harmonioses, amb notes greus i volum baix. Una altra opció és utilitzar una de les moltes audicions existents en internet, que perfectament poden ser vàlides, sempre i quan tinguem en compte les característiques de la situació concreta, ja que no té res a veure un període d’adaptació després d’una adopció que un estat fòbic en una nit de Sant Joan.

En conclusió, la música és la medicina de l’ànima que entra per l’oïda i va directa al cor, és gratis, no invasiva i la tenim a mà. Si pot millorar el benestar del nostre amic pelut, s’ha d’utilitzar.

Altres lectures que et poden interessar:

Estrès a la clínica veterinària https://montselloret.com/estres-clinica-veterinaria

Preparem Sant Joan https://montselloret.com/preparem-sant-joan

Sobreviure a Sant Joan https://montselloret.com/sobreviure-sant-joan

Enriquiment ambiental per a gats https://montselloret.com/enriquiment-ambiental-gats

Quan estar sol és un drama https://montselloret.com/estar-sol-drama