La Nina, set anys i els pipis a casa.

“Bon dia Montse Lloret, tinc una gosseta Bichón Maltés de 7 anys que fa pipi dins de casa. Ara la estem intentant ensenyar a que ho faci en el carrer però m’està costant molt canviar el seu hàbit… necessito que m’ajudis!”

Poc després de rebre aquest missatge vaig tenir la sort de rebre una trucada, era la propietària de la Nina, la Bichón Maltés a la que es refereix en el missatge. El cas és que la Nina està amb la seva família humana des de ben petitona, i va ser la família que, per comoditat, la va ensenyar a fer les seves necessitats a la terrassa de casa seva i ara es troben en que es mudaran a una altra vivenda i necessiten que la Nina faci les seves necessitats al carrer.

Hem de tenir diverses coses en compte, primer és la seva edat, té set anys i està començant la seva etapa sènior, és impossible fer-la canviar a aquestes alçades? No, no ho és, és possible però ens costarà una mica més, i ja sabeu: paciència!. També tindrem en compte les rutines, ja que fent les seves necessitats a la terrassa, les seves rutines de passejos eren molt poc estables.

Necessitem parlar d’allò que hem parlat en anteriors ocasions: de la preferència de substrat. La preferència de substrat es consolida al voltant dels tres mesos d’edat, tot i que ja sabeu que fins els sis mesos pot tenir “accidents”, en aquest moment però sap perfectament sobre quin substrat ha de fer les seves necessitats, sobre terra, gespa, el terra de la nostra terrassa o el del nostre menjador. Que necessitem per canviar aquesta preferència de substrat en un gos d’edat avançada? Doncs l’objectiu és que sempre que tingui necessitat d’eliminar hem de procurar estar al carrer, però com que no ens podem passar el dia i la nit al carrer ajustarem les rutines de passeig als moments més vulnerables, és a dir: després de dormir, després de menjar i després d’un moment d’excitació. El primer passeig del dia ha de ser tot just després d’aixecar-nos i l’últim tot just abans d’anar a dormir, d’aquesta manera reduirem el risc de que ho faci durant la nit. I sempre recompensem al nostre gos si ho fa a fora, recordem de que una recompensa és allò que agrada al nostre gos, pot ser una llaminadura o una felicitació oral o una carícia.

Si ens costa que comenci a fer pipi al carrer, sobre el substrat desitjat, podem anar a un lloc on sabem que hi ha altres pipis, intentarem evitar però el mobiliari públic. La presència d’altres pipis estimula als altres gossos a fer pipi, deixarem que olori, nosaltres mentre podem estar caminant calmadament sense cap aparença d’estar vigilant-lo. Un cop hagi fet pipi no tornarem directament a casa, sinó que continuarem una mica més el passeig i després, si volem, podem tornar.

S’ha de portar un control exhaustiu de les eliminacions, i les hem d’apuntar totes, miccions, defecacions, al carrer i a fora, i és recomanable fer i utilitzar un format que molt fàcilment us podeu fer en excel. Aquest control ens ajudarà a avaluar l’evolució de la conducta i també a poder rectificar les rutines de passeig si així podem ajudar més al nostre gos. Per exemple si el traiem a les tres de la tarda i després a les vuit, però sempre fa un pipi a casa al voltant de les cinc de la tarda canviarem les rutines per fer coincidir aquest pipi al carrer. En aquest full també anotarem tot allò que sigui rellevant o surti de la normalitat, com per exemple una festa d’aniversari o la visita d’un amic, ja que tots aquests fets poden alterar la conducta i provocar eliminacions fora de les rutines establertes.

Una de les coses que poden passar al principi és que durant el passeig el nostre gos pot fer pipi, però tot i així quan tornem a casa ho torna a fer. És bon moment per renyir-lo o castigar-lo? No, de fet encara no he trobat un bon moment per renyir o castigar a un gos, però en aquesta situació concreta no solucionem res, és més ho podem empitjorar substancialment, ja que la por i l’ansietat que el gos té en aquell moment pot tenir diverses conseqüències, com més ganes d’eliminar. Si tenim aquesta mena d’accidents ho recollim, ho netegem bé i ja està.

És important mantenir la casa en calma, recordem que els gossos agraeixen la calma, i la calma ajuda a consolidar les rutines i els hàbits.

Podem trigar més o menys, però si expliquem les coses bé a un gos, ens entén i adapta la seva conducta, tingui l’edat que tingui.

Altres lectures que et poden interessar:

En Buddy se’ns ha fet vell. https://montselloret.com/buddy-sens-ha-fet-vell