“Hola Montse Lloret, L’altre dia mentre passejàvem per la platja, el nostre gos, en Rudi, es va rebolcar en una femta d’un altre gos i em va tocar tornar a casa escampant per tot el poble aquell flaire pestilent. No és el primer cop que ho fa, també ho ha fet amb algun ocellet mort. Ens pots explicar per què ho fan?”
Aquesta és una d’aquelles situacions que tota persona que viu amb un gos ha passat en algun moment.
De fet no se sap amb certesa la raó del perquè es rebolquen en coses pudentes (femtes, cadàvers, etc.) però es contemplen diverses hipòtesis. Es creu que els gossos adquireixen aquesta conducta com a estratègia de camuflatge per tal de despistar a possibles predadors i evitar ser caçat, o per despistar a la presa i caçar-la més fàcilment.
Una altra hipòtesi és la transmissió olfactiva, en la que els gossos, igual que els llops, quan troben una olor nova, l’oloren i s’hi rebolquen, empastifant bé les galtes i el coll. Quan tornen al grup, els altres individus el saluden i tenen l’oportunitat d’investigar l’essència. L’altra explicació, però, podria referir-se a la necessitat dels gossos de refregar-se contra un objecte o resta orgànica per tal de deixar una marca olfactiva que li permeti marcar els límits del territori.
Aquesta conducta vindria heretades del seu avantpassat, el llop, amb la importància que té una necessitat en la que la seva supervivència està en joc, ja que pel llop en la natura aquesta conducta és bàsica per no ser atacat, per poder caçar, per marcar el territori, etc. I a més, els hi encanta fer-ho, de fet alguns científics apunten que el gos experimenta un increment important de dopamina quan realitza aquesta conducta.
A banda de les hipòtesis sobre aquest tema en l’àmbit científic, tots veiem que passejar per les nostres poblacions, Mataró, Canet de Mar o Granollers sol semblar una gimcana on la dificultat és anar esquivant les femtes, i si tothom recollís les femtes del seu gos, cap altre gos s’hi rebolcaria; és a dir, que part de la responsabilitat d’aquesta conducta recau en el grau de civisme, educació i pulcritud de les persones que viuen amb un gos.
Altres lectures que et poden interessar:
- Què són les feromones? https://montselloret.com/que-son-les-feromones
- Per què els gossos es llepen el musell? https://montselloret.com/que-gossos-llepen-musell
- El meu gos menja caques!!! https://montselloret.com/gos-menja-caques
- L’Ona i el passeig https://montselloret.com/lona-i-el-passeig