Per què els gossos es sacsegen?

Sacsejar-se és una de les conductes més habituals en gossos i, també, una de les que passen més desapercebudes. Tot i que en la majoria de casos el sacseig és completament normal i natural també és una eina per vigilar l’estat emocional i de salut del gos i, per tant, observar aquesta conducta és molt útil per poder entendre’l i preveure alguns problemes.

La primera causa del sacseig és quan el gos està mullat, de fet tots nosaltres hem acabat ben xops per una sacsejada del nostre gos després del bany. Els investigadors de l’institut tecnològic de Georgia, a Atlanta, van descobrir que els gossos, al l’igual que la resta de mamífers peluts, es sacsegen tan ràpid per arribar a una força centrífuga suficient per eliminar la màxima humitat del seu pelatge; i de fet els gossos poden arribar a sacsejar-se sis vegades per segon. Aquesta mateixa força centrífuga del sacseig es la que utilitzen per treure’s brutícia del pel, paràsits o aerosols.

Els gossos també es sacsegen per que tenen fred ja que, en aquest cas, el sacseig és una resposta involuntària dissenyada per augmentar la temperatura corporal i prevenir la hipotèrmia. Sacsejar-se també és una de les conductes més freqüentment realitzades després de despertar-se per escalfar els músculs i revertir l’engarrotament.

El sacseig, però, també pot ser indici de quelcom preocupant i hauríem d’estar a l’aguait. Els gossos es poden sacsejar degut a l’estrès o la por en diverses situacions com, per exemple, durant la visita al veterinari o durant els focs artificials. També, el sacseig és freqüent després d’un moment d’excitació; tots hem pogut observar que els nostres gossos poden sacsejar-se després de jugar intensament amb un altre gos o, en el sentit contrari, després de passar per un moment de molta tensió. Així doncs, aquests sacsejos ens poden informar sobre l’estat emocional del nostre gos i poder actuar en conseqüència.

A més, un gos també pot sacsejar-se per les molèsties que poden provocar els àcars o una espiga en el conducte auditiu, o el dolor propi de l’otitis. En aquest cas, però, veurem que el gos no mou tot el cos per sacsejar-se sinó només la part afectada, és a dir, el cap; i també veurem altres comportaments com posar el cap en una posició baixa o gratar-se les orelles. Per tant, el primer pas necessari en aquesta situació és consultar amb el veterinari per poder determinar la causa exacta del sacseig i fer el tractament adequat.

Com veieu, els gossos no es sacsegen gratuïtament, sempre tenen alguna raó per fer-ho. Alguns d’aquests motius poden no ser preocupants i completament naturals, però hi ha d’altres que ens haurien d’alertar, tant pel seu estat emocional com de salut.

Altres lectures que et poden interessar: