Perills de rapar al gos

Ahir vaig veure un Border Collie rapat, i no és el primer que veig… no només Collies, sinó també Golden Retrievers o Huskies; el cas és que, un cop vaig superar la cara de pena que feia el gos, vaig preguntar al propietari per què ho havia fet, la seva resposta va ser una de les més habituals: “amb la calor que fa, millor que vagi ben fresquet”, l’altra resposta més habitual és que el gos muda molt, i rapar-lo disminueix la quantitat de pèl que muda. Òbviament, totes dues respostes estan errades.

El problema de tot això no és només la ignorància del propietari, sinó que, molt pitjor, la ignorància o la poca vergonya del “perruquer” que ha fet aquesta barbaritat, ja que part de la seva feina és assessorar correctament mirant pel benestar del gos.

I doncs? Que hi ha de dolent en rapar al gos a l’estiu? Doncs bé, hi ha certes races, com els Golden Retrievers, Huskies, Collies, Pastors, etc, que tenen una doble capa de pèl; mentre que la capa és el pèl més gruixut que queda a la vista, la subcapa és molt més fina i actua com una protecció al agents externs com la pluja, el fred o la calor, mantenint el cos càlid a l’hivern i fresc a l’estiu.

A part de que el gos, un cop rapat, continua mudant; l’exposem a un grapat de perills, com el cop de calor, cremades pel sol i càncer de pell, ja que els rajos solars penetren més fàcilment en la pell causant el sobrecalentament, i tenint en compte que els gossos tenen la pell molt més fina que els humans, el risc de cremada és molt més elevat. A més, rapant reduïm la protecció a les picades d’insectes.

El millor mode d’ajudar al nostre amic durant l’estiu (i la resta de l’any també) passa per posar-se en mans d’un bon perruquer que ens assessori sobre les necessitats específiques del pèl del nostre gos, raspallar-lo freqüentment, i hidratar-lo adequadament. Comprar una màquina d’afaitar i rapar el gos vosaltres mateixos, definitivament, no és una bona idea; a part de l’estropici, poseu al vostre amic en risc.