Premies correctament al teu gos?

Sovint, quan parlem de premis pel nostre gos pensem en llaminadures. Parlar de premis (o recompenses), però, és un tema molt més ampli i seriós.

Una recompensa és qualsevol estímul que serveixi per reforçar una conducta, és a dir, aplicant una recompensa afavorirem la repetició d’una conducta en concret. Una recompensa és, essencialment, tot allò que agrada al nostre gos, una carícia, que pugui jugar amb els seus amics, un joguet i, és clar, també les llaminadures.

De la mateixa manera que nosaltres, cada gos té una sèrie de preferències. Hi ha gossos que els hi agrada molt jugar, i en canvi el menjar potser no tant, hi ha gossos que prefereixen carn o hi ha d’altres que bavegen per un tros de pastanaga. I, en què ens afavoreix saber les jerarquies de recompenses del nostre gos? Dons, d’entrada, és un mode fantàstic de conèixer millor al nostre amic i poder compartir experiències que sabem que li agraden; també, si juguem a ensenyar-li alguna habilitat, haurem d’aplicar la recompensa adequada a l’esforç realitzat. De fet, penseu que aplicar una recompensa de valor inferior a l’esperada podria representar un càstig… imagineu que a final de mes us trobeu, només, la meitat de la vostra nòmina… us estarien recompensant, però la recompensa no seria l’esperada, i per tant no estaríeu gaire contents.

Una altra de les coses en que hem de pensar quan premiem amb llaminadures és cuidar la dieta, si ens descuidem correm el risc que tenir un amic obès amb el risc que implica.

Quan recompensem, hem de saber perquè l’estem recompensant, quina conducta estem reforçant? molts cops m’he troba’t amb propietaris que m’expliquen “el gos vol la pilota i jo no se la vull donar, borda, borda i borda, cada cop borda més fort i insistent, després d’una hora sentint al gos bordar, li dono la pilota” o “el gos borda cada cop que passa un veí, perquè calli li dono menjar o el faig jugar amb la pilota”; aquests casos, i d’altres, malauradament són molt freqüents, i són exemples de recompenses mal aplicades, en el primer exemple el gos aprendrà que obtindrà la pilota bordant fins a una hora, per tant el proper cop el gos s’estarà un mínim d’una hora bordant per obtenir la pilota, i en el segon cas, òbviament aprèn que bordar als veïns és un gran negoci per ell, sempre obté beneficis.

Ja ho veieu que ni el premi és, només, una llaminadura ni premiar és fàcil; tot al contrari, amb la intenció de premiar per recolzar una conducta, podem aconseguir una altra cosa, com recompensar allò que no volíem recompensar.

El millor, sempre, és intentar posar-se en la ment del nostre amic, pensar les coses abans de fer-les, i si no us en sortiu, pregunteu-me!, segur que, junts, trobem la millor solució.

Altres lectures que et poden interessar: