Què passa amb els gats i el coronavirus?

Si seguiu les noticies haureu vist que s’han produït contagis de persones a felins, com es el cas d’un gat a Bèlgica o un tigre a Nova York que han donat positiu, i a arrel d’aquests casos els propietaris de gats han incrementat la seva preocupació.

Em d’evitar alarmar-nos, ja prou complicada està la situació com que per sobre la gent entri en pànic i els gats comencin a pagar els plats trencats. El nostre gat forma part de la nostra família, i si es contagia estant a casa és perquè nosaltres li hem contagiat, per tant els primers que hem de respectar les normes per evitar el contagi som nosaltres, pel nostre bé i pel de la nostra família i a més, de moment, no hi ha cap evidencia que demostri que el gat pot transmetre la malaltia a persones.

Tot i que hi ha veterinaris que afirmen que els felins poden tenir el virus sobre la seva pell de la mateixa manera que qualsevol altre objecte inanimat, el passat 8 d’abril va sortir publicat a la revista Science una investigació xinesa* sobre la susceptibilitat de fures, gats, gossos i altres animals al SARS-coronavirus 2, que causa la malaltia infecciosa COVID-19.

I es per això que organismes con AVEPA (Asociación de Veterinarios Españoles Especialistas en Pequeños Animales), BVA (British Veterinary Assotiation) i WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) aconsellen que les persones infectades evitin el contacte amb els seus animals i que sigui una altra persona de la família la que se’n faci càrrec, a més d’evitar que els gats amb accés a l’exterior surtin.

No cal banyar-los ni posar-los la mascareta, ni molt menys aplicar lleixiu directament sobre la pell ja que així els podríeu provocar greus lesions.

Aquesta investigació conclou que el SARS-CoV-2 es pot replicar molt fàcilment en el tracte respiratori dels gats (fosses nasals, amígdales, tràquea i pulmons) i que es pot transmetre entre gats per via aèria. No només els gats son susceptibles de ser contagiats, les fures també presenten un alt índex de contagi amb símptomes severs i mort. El gossos, en canvi, son poc susceptibles, i altres animals com el porc, pollastres o ànecs, gens.

 (*) J. Shi et al. (2020) Susceptibility of ferrets, cats, dogs, and other domesticated animals to SARS-coronavirus 2. Science, DOI 10-1126/science.abb7015.

Altres lectures que et poden interessar: