Què podem trobar amb els nostres gats i gossos quan sortim del Covid19

Sembla que poc a poc ens dirigim a una desescalada i podrem tornar a una normalitat que ens permeti tornar a la feina i a les nostres gestions habituals abans de la crisi del Covid.

Ja fa uns dies que molts de vosaltres em pregunteu què podem esperar dels nostres gats i gossos quan tornem a la normalitat i hem de ser cauts amb la resposta perquè no necessàriament hem de tenir problemes amb els nostres peluts pel fet de tornar a treballar, hi ha molts que no tindran absolutament cap problema.

Gossos que abans del covid19 tenien problemes amb altres gossos, és molt possible que la seva reactivitat s’agreugi, ja que haurà estat dos mesos sense relacionar-se i l’habituació, o la poca habituació, que tenia l’ha perdut.

També podrem veure gossos que tenen problemes per estar-se sols a casa, bé sigui perquè han estat molt de temps amb nosaltres, 24 hores al dia, i ara no entenen perquè marxeu, o bé per avorriment, ja que la casa passa d’estar plena de vida, de sorolls, d’activitat a completament buida.

Un altre problema important que ens podem trobar és amb cadells, aquells especialment que han viscut el període de socialització confinats sense sortir o que, inclús sortint, no s’han pogut habituar als estímuls normals amb els que conviuran. Penseu que durant aquests mesos l’activitat dels carrers s’ha vist molt disminuïda, els gossos no poden tenir contacte entre ells, les persones tampoc poden acostar-se a gossos de fora de la família, a més tots anem amb guants i mascaretes… realment, tot l’ambient amb el que s’ha habituat el cadell es molt diferent i quan es presenti als estímuls normals es possible que apareguin algunes conductes fóbiques.

En el cas dels gats, també poden desenvolupar alguna ansietat per separació, però, afortunadament, el nombre de casos d’ansietat per separació en gats no és tan elevat com en gossos.

Els gats, en general, son els que ho poden haver passat pitjor durant el confinament. Segons les consultes de molts de vosaltres, s’ha observat conductes d’escapisme (quan el gat abans no s’escapava, o no estava tan obsessionat per escapar-se), conductes agressives als altres gats (quan abans podien viure junts sense problemes), eliminacions inadequades sense cap patologia associada (quan abans feia servir la safata correctament) o pèrdua de pel.

Penseu en el canvi que ha tingut el vostre gat amb el confinament. Ha passat d’estar sol mentre vosaltres treballàveu, durant potser 9 hores al dia, a estar tot el dia amb vosaltres. Si la família del gat es una persona sola, encara, però si la família es més nombrosa i amb nens pot ser tremendament estressant pel gat. I per tant que el torneu a deixar sol pot representar un descans que l’ajudi a abandonar totes aquestes conductes molestes que ha desenvolupat durant aquest temps.

El més important, tant en gats com en gossos, es tornar a la “normalitat” poc a poc, que no passin d’estar sempre acompanyats a sempre sols, que els gossos amb problemes amb altres gossos no passin d’estar sempre lluny d’altres gossos a envoltats de molts gossos, i els cadells que han passat el període de socialització confinats, els mireu d’habituar als estímuls poc a poc. Sempre heu d’anotar els problemes que teniu i no caure en l’error de pensar que “amb el temps se li passarà”, i en el precís moment en que sospiteu que podríeu necessitar ajuda, feu-m’ho saber i ens ho mirem junts.

Altres lectures que et poden interessar: