Què són les feromones?

Encara hi ha persones que no saben ben bé què és això de les feromones, de fet moltes persones les confonen amb algun ambientador que un venedor de la botiga de productes per mascotes els ha venut, prometent, es clar, la mateixa eficàcia.

Una feromona és un semioquímic, una substància missatgera que produeix un efecte cap a l’individu que la rep. En la natura, un animal produeix moltes feromones, com les sexuals que desperten el zel en els mascles o les apaivagadores que tranquil·litzen als individus del voltant. Tots produïm feromones, els humans també, tot i que el nostre sistema olfactiu no té absolutament res a veure al que pot tenir un gos o un gat, i la percepció, conseqüentment, tampoc és la mateixa. A més, les feromones són específiques, és a dir, les feromones emeses per un gat no poden ser percebudes ni pel nostre gos ni per nosaltres.

Les feromones que podem trobar en el mercat, però, no són naturals sinó sintètiques, i tot i salvant les distàncies, disposen d’una eficàcia i una fiabilitat científica molt elevada. Tot i que hi ha feromones per cavalls, per porcs, per gossos i per gats, aquí només parlarem d’aquelles destinades als nostres gats i gossos.

Per a gossos tenim la feromona d’apaivagament (Adaptil®). Aquesta feromona, en la natura, és produïda pels mugrons de les femelles lactants, i tenen un efecte calmant, no només cap els cadells, sinó cap a tots els gossos amb els que comparteixen l’espai. La versió sintètica s’utilitza per reduir l’estrès en un grapat de contexts, quan arriba el cadell a casa, per Sant Joan, quan ens canviem de domicili, quan anem en cotxe, quan hem d’anar al veterinari, en casos d’ansietat per separació, etc… sempre, es clar, acompanyada d’una teràpia de modificació de conducta.

Pels gats tenim un ventall més ampli. Fellyway® és la versió sintètica de la feromona de marcatge facial, amb el marcatge facial els gats classifiquen els objectes que els envolten entre coneguts i desconeguts; per tant, aquesta feromona és útil per reduir l’estrès del nostre gat quan es troba en un lloc nou, p.ex. quan acaba d’arribar a casa, quan ens mudem, quan anem al veterinari, a més redueix significativament la probabilitat de presentar una conducta agressiva i és molt útil en el tractament del marcatge amb orina.

Fellyway Friends® és la versió sintètica de la feromona d’apaivagament produïda per les gates després del part i s’utilitza per reduir les conductes agressives entre gats que conviuen junts. Finalment, Fellyway Scratch® és la versió sintètica de la feromona interdigital felina que indueix a la conducta de gratat, és molt útil per reconduir conductes de gratat molestes, i tot i que és la feromona més nova que tenim en el mercat, ja ha demostrat una gran eficàcia.

Hem de tenir en compte, però, que no existeix en el mercat absolutament cap producte que funcioni per si sol, és a dir, sempre ha de venir acompanyat d’unes pautes i un canvi ambiental, és per això que les feromones són una gran ajuda a la teràpia de modificació de conducta.

Altres lectures que et poden interessar: