Socialització en gats

En articles anteriors hem explicat què és la socialització en gossos, però… i els gats? Els gats, de la mateixa manera que els gossos o nosaltres, els humans, també passen pel període de socialització.

Recordem a què es refereix la socialització: és el període en que l’individu (un gatet, en aquest cas) s’habitua a tots els estímuls amb els que haurà de conviure per la resta de la seva vida; és a dir, persones, altres gats, gossos, sorolls propis de carrer (cotxes, motos,…) o de casa (aspiradora, assecador,…), manipulació, l’ús del transportí, viatjar en cotxe, etc. En el cas dels gats aquest període és entre les 2 i les 7-9 setmanes de vida.

Amb un ritme completament natural, sense organitzar cap festa ni esdeveniment estressant pel gat, li hauríem d’anar presentar cada un dels estímuls. En quant a les persones, és important recordar que un home, una dona i un nen són diferents des del punt de vista d’un gat, es comporten diferent i fan sorolls diferents, i també, cap persona hauria de perseguir al gat, el gat ha de ser completament lliure d’acostar-se fins a la distancia que vulgui, i fins i tot és lliure de compartir o no la mateixa estança.

En quant a la presentació d’altres gats i gossos, ens hem d’assegurar primer que els altres gats i gossos estan molt acostumats a viure amb gats i que ningú pot prendre mal. Al igual que amb les persones, són els gats i els gossos els que decideixen estar junts, que no se us acudeixi agafar-los per presentar-los de cara, la nostra participació ha de ser només de supervisió. Es recomanable fer aquesta presentació sota supervisió professional, ja que és molt important valorar com es procedeix a la presentació i saber interpretar correctament la comunicació corporal per poder intervenir a temps.

Aprofitarem el joc amb el nostre gatet pet manipular-lo, amb suaus massatges li podem agafar les potetes, la cua, la panxa, etc. I a més el podem portar al veterinari o a la perruqueria per tal d’exposar-lo a les manipulacions d’aquests professionals. I per transportar-lo aprofitarem l’habituació al transportí i, si escau, els viatges en cotxe. En quant al transportí, el nostre gatet l’ha de veure sempre disponible, per tal us recomano mantenir-lo sempre obert i al seu abast dins de casa, en una de les zones segures pel gat i molt còmode, amb una tovallola, algun joguet i un teixit (tovallola, manteta o drap) per sobre tapant la llum que entra i convertint el transportí en una cova, l’ha de veure com un lloc segur per ell.

Recordem que els gats són molt propensos a desenvolupar neofòbia alimentaria, és a dir que no poden menjar res mes que no sigui l’aliment que mengen habitualment, i això és crucial sobretot en aquells gats que, per qüestions de salut, necessiten canviar l’aliment. Per evitar la neofòbia podem oferir-li al nostre gat diversos menjars, podem donar-li tant pinso com llauneta, però recordeu que la llauneta estigui un pèl calenta. Podeu provar amb diversos gustos (pollastre, xai, vedella…) i diverses marques.

Per tal d’evitar els efectes negatius d’un deslletament precoç, els cadells no haurien de ser separats de la mare abans de la 6ª o 8ª setmana de vida, això vol dir que amb prou feines tindríem dues setmanes per poder treballar la socialització. És un període molt més curt que en els gossos, però val la pena treballar-ho correctament. Què passa si hem d’habituar al nostre gat un cop passat el període de socialització? Doncs que li costarà més habituar-se, no li serà tan fàcil com en el període de socialització, sobretot amb gossos, però malauradament molts dels que vivim amb gats els hem hagut d’habituar fora de període.

Altres lectures que et poden interessar:

El Panxo, la Balira i un cas d’agressivitat entre gats. https://montselloret.com/panxo-balira-cas-dagressivitat-gats