Una recompensa variada pot ajudar a ensinistrar a un gos?

Recordem que ens referim a “recompensa” quan reforcem una conducta i la mantenim o augmentem la seva freqüència. És evident que “recompensa” és allò que li agrada al gós, és a dir menjar, jugar, mimos, etc, però en aquest cas parlarem de les recompenses tròfiques … les que es mengen.

Sempre s’ha dit que és millor començar per una recompensa continua, donant una recompensa cada cop que es presenta la conducta, ja que facilita l’aprenentatge, i després passar a recompensa discontinua, donant recompenses només algunes de les vegades que es presenta la conducta, per enfortir l’aprenentatge adquirit. I també sempre s’ha dit d’utilitzar una recompensa apropiada a l’esforç que fa el gos, així per coses que no li costi tant fer-les podríem utilitzar una recompensa de més baix valor i per altres conductes que representin un esforç més elevat hauríem d’utilitzar una recompensa molt més bona.

Ara, a més, tenim una altra varietat, que és la d’utilitzar recompensa variada quan la primera fase de l’aprenentatge ja s’ha superat. Així un cop el gos ha entès el que ha de fer, enfortir la conducta variant el tipus de menjar, per exemple, un cop donarem una xuxe tradicional, un altre cop un tros de saltxitxa i un altre un tros de formatge. Cabria esperar que el gos davant de la novetat estigués més motivat, el cert és que, segons un estudi realitzat (Bremhorst et al, (2018) Incentive motivation in pet dogs – preference for constant vs varied food reward. Scientific Reports, 8:9756) la preferència de recompensa constant (sempre la mateixa) o variada és molt subjectiva, hi ha gossos que prefereixen una o altra, és clar que s’hauria de comprovar quines recompenses s’han utilitzat i si són d’un valor similar des del punt de vista del gos, ja que, com sabeu, utilitzat una recompensa d’un valor més baix a l’esperat pot representar un càstig espatllant la conducta ensinistrada.

En el món de l’etologia, l’educació canina i l’ensinistrament no hi han llibres d’instruccions, sinó un catàleg de sistemes i estratègies que funcionen en la majoria de gossos i sempre et trobes a alguns amb els que has de tenir un ventall més ampli d’opcions estratègiques perquè les que has fet servir sempre, amb ell, no serveixen. La recompensa variada pot ser una d’aquelles estratègies que tots els que treballem amb gossos tenim guardades a la nostra ronyonera.

Altres lectures que et poden interessar: