Com afecta l’alimentació a la conducta del nostre gos?

Per a moltes persones que tenen la sort de conviure amb un gos, el que més els preocupa sobre l’alimentació del seu pelut és les conseqüències fisiològiques, la probabilitat de patir alguna malaltia o la qualitat del seu pèl. Alguns altres només segueixen les instruccions del venedor de la botiga, d’un amic; en molts altres casos, afortunadament, segueixen les indicacions del veterinari. Molt pocs, però, són conscients de que l’aliment del seu pelut afecta directament a la seva conducta, a que estigui més calmat o nerviós, a que aprengui millor o no.

En els últims anys s’ha incrementat l’interès sobre les conseqüències de la nutrició en la conducta, ja que, efectivament, l’alimentació és un pilar importantíssim de la salut dels nostres gossos, tant física com mental; hem d’estar, però, ben informats.

Els nutrients, proteïnes, amino-àcids, àcids grassos, carbohidrats i fibra que contenen l’aliment del nostre gos poden afectar directament a la seva conducta; de fet, els components associats amb conductes relacionades amb l’agressivitat, la por, l’estrès i l’aprenentatge són els més estudiats en els últims anys, i és per aquesta raó que han aparegut una sèrie de pinsos enriquits i complements alimentaris que poden representar una ajuda en el tractament de diversos problemes conductuals.

El triptòfan és l’amino-àcid més estudiat. El triptòfan és un precursor de la serotonina, un neurotransmissor associat al benestar i estat d’ànim. Les disfuncions del sistema serotoninèrgic poden fer incrementar les conductes agressives i fer disminuir el control d’impulsos. No és d’estranyar que sigui un component molt freqüent en nutricèutics i complements alimentaris, tant per gossos com per persones. També, els carbohidrats que conté l’aliment també està relacionat amb els nivells de serotonina, ja que activen la secreció d’insulina que fa augmentar el triptòfan.

L’alfa-casocepina, un decapèptid procedent de la alfa-1 caseína, ja fa temps que s’utilitza pel tractament de gossos amb problemes d’estrès i ansietat. L’alfa-1 caseína és la principal proteïna de la llet i els seus efectes calmants i la inducció a la son desprès de l’alletament són ben coneguts.

Per altra banda, s’ha demostrat que una dieta amb una elevada concentració de proteïnes poden fer incrementar les conductes agressives. Contràriament, les dietes baixes en proteïnes i enriquides amb triptòfan han demostrat reduir la manifestació d’aquestes conductes. Hem d’anar en compte, però, de deixar-nos portar per badomeries, un gos necessita proteïnes per viure, un gos que ingereix proteïnes no es converteix en cap assassí en sèrie.

Així mateix, la tirosina, sintetitzat a partir de la fenilalanina, és un precursor de la dopamina, l’adrenalina i la noradrenalina. Per una banda, la dopamina està associada a les sensacions de gratificació, emocions con l’alegria, l’entusiasme i l’optimisme; mentre, l’adrenalina i la noradrenalina són essencials en el procés de l’estrès, incrementant l’aportació sanguínia dels músculs i la conducta d’híper-vigilància. Per tant, la tirosina té un paper molt important en l’estrès, la depressió i la conducta exploratòria i social.

L’aprenentatge també es pot veure alterat depenent del contingut de l’aliment. Àcids grassos com l’àcid docosahexaenòic (DHA) incrementa les capacitats d’aprenentatge, i juntament amb l’àcid eicosapentanòic (EPA) millora el desenvolupament cerebral dels cadells; així que és indispensable que els àpats dels nostres cadells continguin aquests àcids grassos. Com també la L-Teanina, un amino-àcid que afavoreix l’estat emocional òptim, indueix al relaxament i potencia l’aprenentatge, està freqüentment present en complements alimentaris per tractar problemes d’estrès, ansietat i síndrome de disfunció cognitiva.

En efecte, l’alimentació dels nostres peluts no és cap broma. La salut física i mental, així com el bon desenvolupament, del nostre gos exigeix que li proveïm una dieta equilibrada, de bona qualitat i ajustada a les seves necessitats. El vostre veterinari us aconsellarà sobre la millor opció pel vostre pelut per tal de mantenir al vostre pelut sa, i tot i que això ja representarà una gran ajuda cap al seu equilibri emocional, no podem oblidar que l’alimentació mai és un substitut a una correcta teràpia conductual, sinó una eina útil que la pot afavorir.